Δισκογραφίες

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (2 CD)

Τα πρώτα μου ζάλα στο χορό τα έκαμα το 1985, επηρεασμένος από τον γλεντζέ παππού μου το Μαρτσοβασίλη όπως τον φώναζαν και τον πατέρα μου, το Γιώργο. Δεν υπήρχε γλέντι στην Αθήνα όπου ζούσαμε και στην Κρήτη την περίοδο διακοπών, που να μην πάμε. Δεν υπήρχε γλέντι που να μην κάτσω ξάγρυπνος μέχρι τις πρωινές ώρες, να παρατηρώ και να διακρίνω τους χορευτές που μου έκαναν εντύπωση από την έκφρασή τους στο χορό. Ξεκίνησα να διδάσκομαι έξι ετών τους Κρητικούς χορούς, πρώτα στο Σύλλογο Κρητών του Πειραιά “Η ΟΜΟΝΟΙΑ” και αργότερα στο Σύλλογο Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με χοροδιδάσκαλο τον οικογενειακό φίλο και κοντοχωριανό μου Ανδρέα Μαριανάκη. Στη συνέχεια, από το 1999 έως το 2005, συμμετείχα στην χορευτική ομάδα του “Λαογραφικού Ομίλου Κουρήτες”.  
Όσο περνούσαν τα χρόνια μάθαινα και περισσότερους χορούς, όμως πηγαίνοντας στα πανηγύρια της Κισσάμου, διέκρινα τη διαφορετικότητα της μουσικής και του χορού, από αυτό που διδασκόμουνα στην Αθήνα. Τα βιώματά μου στη μουσική του τόπου μου, φούντωναν την επιθυμία μου να μάθω ένα όργανο, για να μπορώ να ολοκληρώσω αυτά που αισθανόμουν. Έτσι ασχολήθηκα με το Βιολί, το όργανο που με συντροφεύει εδώ και τριάντα χρόνια. Πρώτος μου δάσκαλος στην Αθήνα ο Κώστας Παχάκης, από την επαρχία Σελίνου Χανίων. Στην Κρήτη, δάσκαλοί μου στάθηκαν οι σπουδαίοι βιολάτορες Μιχάλης Κούνελης (από την Πολυρρήνια Κισσάμου) και ο Κώστας Παπαδάκης ή Ναύτης. Τα πρώτα μου ακούσματα είναι από τους μουσικούς των Χανίων, ιδιαίτερα της επαρχίας Κισσάμου, τον Νικόλαο
Χάρχαλη, τον Γιώργη Μαριάνο, τον Στρατή Γαλαθιανό. Υπήρξα τυχερός γιατί γνώρισα πρωτομάστορες μουσικούς από ολόκληρη την Κρήτη, όπως τον Νικόλαο Σαριδάκη ή  Μαύρο, τον Γιώργη Κουτσουρέλη, τον Γιώργη Τζιμάκη, τον Θανάση Σκορδαλό, τον Κώστα Μουντάκη, τον Κώστα Μουζουράκη, τον Λεωνίδα Κλάδο, τον Γιάννη Σκαλίδη, τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη, τους Γιώργη και Κώστα Βασιλάκη, τον Γιώργο Σφακιανάκη ή Αβυσσινό, τον Γιώργο Λαμποκωσταντάκη ή Πεδουλαύτη, τον Μιχάλη Πολυχρονάκη κ.α. Σημαντική θέση στη μουσική μου εξέλιξη, έπαιξε και παίζει και η επαφή με τους σύγχρονους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής. Είναι πολύ αξιόλογοι και τόσοι πολλοίπου δυστυχώς δεν μπορώ να τους αναφέρω ονομαστικά.
Το 1993 ξεκινάω να παίζω σε κοινωνικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και στην περιοχή της Κισσάμου. Στα γλέντια υπερίσχυε το Συρτό, το Πεντοζάλι και το Καλαματιανό. Όσο περνούσαν τα χρόνια ήξερα τι σκοπό χόρευε ο κάθε μερακλής, καθώς θυμόμουν τις παραγγελίες τους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια και οι λιγότερο γνωστοί μέχρι τότε χοροί της Κρήτης, οι λεγόμενοι «ξεχασμένοι». Με ενδιαφέρον αρχίζω να μαθαίνω τον ένα μετά τον άλλο. Εκτός τον Συρτό, τον Μαλεβιζιώτη, το Πεντοζάλι, τη Σούστα και τον Σιγανό, που χορεύονταν σε όλα τα γλέντια, ξεκίνησαν να παίζονται και ο Λαζώτης, ο Τριζάλης, ο Πρινιώτης, η Ρουμαθιανή Σούστα κλπ, και να διδάσκονται από τους Συλλόγους και τις σχολές χορού. Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των μελωδιών και των βηματισμών των χορών που ανακαλύφθηκαν. Τα γλέντια στα οποία συμμετέχω δεν περιορίζονται πλέον στην Κίσσαμο, αλλά απλώνονται σε όλη την Κρήτη. Η αγάπη μου για το χορό, με κάνει να προσέχω σε όποιο χωριό πηγαίνω, τον κάθε καλό χορευτή και την κάθε καλή χορεύτρια που βλέπω και να αποτυπώνω το ξεχωριστό πάτημα κάθε τόπου. Δεν σταμάτησα μέχρι και σήμερα να ανακαλύπτω τις μουσικές ιδιαιτερότητες του κάθε νομού, της κάθε επαρχίας, του κάθε χωριού. Μπορεί η Κρήτη να είναι εύκολη στο να την γυρίσεις, αλλά είναι δύσκολη η αποτύπωση της μουσικοχορευτικής της παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια οι παραμελημένοι χοροί έχουν κερδίσει μία θέση στα γλέντια και στις εκδηλώσεις, προσφέροντας μια πλουσιότερη εικόνα της Κρήτης. Κάθε χωριό της Κρήτης δείχνει την ξεχωριστή ενέργειά του, την ταυτότητα του, με την έκφραση του χορού και της μουσικής. Σε αυτή τη δουλειά προσπαθώ να αποτυπώσω όλα αυτά που είδα και βλέπω, άκουσα και ακούω, στον όμορφο τόπο μας, την Κρήτη.

Κώστας Μακριδάκης Ο Καλοπερασάκιας

Στίχοι/Μουσική: Kώστας Μακριδάκης

Λύρα/Τραγούδι: Kώστας Μακριδάκης
Βιολί: Γιάννης Μπαρμπαρής
Λαούτο: Νίκος Μακριδάκης
Κιθάρα: Μανώλης Δρίμης
Μπάσο/Ηχοληψία/Επιμέλεια βίντεο: Μιχάλης Μαυράκης

Το Δάκρυ – Κ. Κακουδάκης & Μ. Πετσάκης

Μουσική: Κώστας Κακουδάκης
Στίχοι α) Μιχάλης Λουλάκης β) Χρήστος Λουλάκης

»Το Δάκρυ»

Λύρα: Κώστας Κακουδάκης
Λαούτο-τραγούδι: Μιχάλης Πετσάκης
Κιθάρα: Φάνης Καλεμάκης
Μπάσο-ηχοληψία-επιμέλεια βίντεο: Μιχάλης Μαυράκης

Σταύρος Λουλούδης – Ανάμνηση

«Ανάμνηση»

Τραγούδι: Σταύρος Λουλούδης
Μουσική: Γιώργος Κρασανάκης
Στίχοι: Ζαχάρης Παπαδάκης

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Λαούτα-νησιώτικο: Γιώργος Κρασανάκης
Κιθάρες-κρουστά: Κώστας Μαρκάκης
Κοντραμπάσο: Γιώργος Τζωρτζάκης

Λήψη-σκηνοθεσία: Γιώργος Τζωρτζάκης

Τα γυρίσματα έγιναν στην Παναγιά Πεδιάδος, στην τοποθεσία Μούλεφε και στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Ηχογράφηση-Ενορχήστρωση: studio Astra, Κώστας Μαρκάκης

Γεωργία Νταγάκη – Η Τίγρη

Γεωργία Νταγάκη – Η Τίγρη
Μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης)
Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης)

Διασκευή – ενορχήστρωση: Γεωργία Νταγάκη, Νίκος Ταβουλάρης
Παραγωγή: Γεωργία Νταγάκη, Δημήτρης Επόγλου

Έπαιξαν οι:
Τραγούδι, κρητική λύρα: Γεωργία Νταγάκη
Ηλεκτρική Κιθάρα: Νίκος Ταβουλάρης
Τύμπανα: Λουκάς Καλαντζάκος
Μπάσο: Ρήγας Βοργιάς
Πλήκτρα: Βαγγέλης Καραπέτρος
Ηχοληψία, mastering: Βαγγέλης Καραπέτρος
Μίξη: Βαγγέλης Καραπέτρος, Γεωργία Νταγάκη
Η ηχογράφηση έγινε στο studio pazl

Στέλιος Βασιλάκης – Γρηγόρης Σαμόλης-Μέλισσα

Μουσική: Στ. Βασιλάκης Δημ. Σερτζετάκης
Στίχοι: α) Χαρίδημος Σιγανός, β) Γιάννης Βάρδας (Λυραρογιάννης)

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Στέλιος Βασιλάκης: Λύρα, τραγούδι
Γρηγόρης Σαμόλης: Λύρα, τραγούδι
Νίκος Στρατάκης: Λαούτο, κοντραμπάσο, κρουστά
Κώστας Μαρκάκης: Κιθάρα

Ηχοληψία – μίξη – mastering: Κώστας Μαρκάκης

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζερβός

Παραγωγή: Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον © 2019

Μιχάλης Σταυρακάκης – Μαρία Κώτη – Χάρης Φασουλάς – Το Χτυποκάρδι

Μουσική: Χάρης Φασουλάς
Ποίηση: Σταύρος Τζανής

O Χάρης Φασουλάς και η Πύρηχος Music Production με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουν μια νέα κυκλοφορία με τίτλο «Το Χτυποκάρδι» σε μουσική του Χάρη Φασουλά και Ποίηση του Σταύρου Τζανή.

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Σταυρακάκης – Μαρία Κώτη – Χάρης Φασουλάς ενώ στη μουσική επιμέλεια και στην ενορχήστρωση είναι ο Μιχάλης Σταυρακάκης

΄Έπαιξαν οι μουσικοί:

Μιχάλης Σταυρακάκης, Μαρία Κώτη, Χάρης Φασουλάς: Τραγούδι
Μιχάλης Σταυρακάκης: Μαντολίνα
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: Κιθάρες
Κώστας Σπυριδάκης: Τσέλο

Ενορχήστρωση – Μουσική Επιμέλεια : Μιχάλης Σταυρακάκης

Παραγωγή – Πύρηχος Music Production

Ηχογράφηση, Μίξη, Master: Studio Πύρηχος – Νταγιαντάς Μενέλαος

Video Clip — World Images
Σκηνοθεσία: Περογιαννάκης Νεκτάριος
Εικονοληψία: Περογιαννάκης Νεκτάριος, Πακιουφάκης Ηρακλής
Μοντάζ: Πακιουφάκης Ηρακλής

*Τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ έγιναν στο Cafe – Restaurant “VENETO”.

Δημήτρης Συγλέτος – Η ανάμνηση σου.

Στίχοι – Μουσική : Νίκος Κουτάντος

Όσα κι ανε περάσουνε
χρόνια θα σου θυμούμαι
με την ανάμνηση σου ζω
στη μοναξιά φοβούμαιΛαούτο – Τραγούδι : Δημήτρης Συγλετος
Κιθάρα – Μπάσο – Κρουστά : Νίκος Κουταντος
Ενορχήστρωση : Νίκος Κουταντος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Μastering : Δημήτρης Συγλετος
Κάμερες – Μοντάζ – Επιμέλεια βιντεοκλίπ : Νίκος Κουταντος
Παραγωγή Μάιος 2019

ΑΝΤΩΝΗΣ & ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ – ΡΟΔΙ
Ο Αντώνης και ο Μανώλης Χαριτάκης γεννήθηκαν και κατάγονται από τα χωριά Στέρνες Μονοφατσίου και Δαφνές Ηρακλείου. Από πολύ μικρή ηλικία, αυτοδίδακτοι, ασχολήθηκαν με την κρητική μουσική. Στη συνέχεια είχαν την τύχη για κάποιο καιρό να είναι μαθητές του μεγάλου δασκάλου Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη). Πολλά από τα ερεθίσματα της μουσικής τους τα πήραν από τη γιαγιά τους Ελένη Σκουλά, τον παππού τους Εμμανουήλ Δημητράκη και από τα αδέλφια τους. “Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας έπαιξαν οι γονείς μας και τους ευχαριστούμε γι ‘αυτό. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ ένα ιδιαίτερο και σημαντικό πρόσωπο για εμάς, για την υποστήριξη και βοήθεια που μας έδωσε ο οποίος για προσωπικούς του λόγους δεν θέλει να αναφερθεί το όνομά του.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Νίκο Στρατάκη για όλη τη βοήθεια – ενορχήστρωση που έκανε στην πρώτη μας δισκογραφική δουλειά, τους στιχουργούς  Γιάννη Αεράκη (Πολογιάννη), Δέσποινα Σπαντιδάκη, Μανώλη Κρητικόπουλο, Γιάννη Νιώτη, όπως επίσης τον Κώστα Μαρκάκη για την ηχοληψία και τη συμμετοχή του και τον Γιώργη Σαλούστρο (Κεχρή).Με την υλοποίηση του πρώτου μας δίσκου έγινε πραγματικότητα από την εταιρεία ”Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον” ένα μεγάλο μας όνειρο που είχαμε από μικρά παιδιά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΤΑΣ – ΑΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ (ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ)
Σε  μια ταλαιπωρημένη και σχεδόν λεηλατημένη, από νεώτερους παρερμηνευτές, Κρητικής Μουσικής Παράδοσης, ο Βασίλης Ξυλούρης και ο Νίκος Βλατάς,  έρχονται με το κύρος της δικής τους συγκίνησης και την πειστική σχέση  τους με το μουσικό πλούτο του τόπου μας,  να επαναφέρουν με τη  τέχνη τους, το ύψος εκείνο που αρμόζει σε δισκογραφικά  εγχειρήματα που «συνομιλούν» μουσικά και στιχουργικά με φωτεινές στιγμές της νεότερης μουσικής ιστορίας.
Ο Βασίλης Ξυλούρης και  ο Νίκος Βλατάς , δεν είναι προγονόπληκτοι, ούτε μιμητές ενός άλλου καιρού. Μάστορες είναι, της μουσικής και του λόγου, άνθρωποι ευαίσθητοι, ραβδοσκόποι  του σήμερα, που ξέρουν καλά να χειρίζονται τη βέργα της έρευνάς των,  όταν αυτή συναντιέται με κοιτάσματα βαθιά στο χώμα απλωμένα. Η εργασία τους, «Αέρας είναι η ζωή» έχει τη ζωντανή δύναμη του παρόντα χρόνου, την ανανεωτική αύρα που «χρυσίζει»  τη τέχνη  και την κάνει σημερινή. Ο Βασίλης και ο Νίκος, επικυρώνουν μέσα μου την άποψη, ότι για να δεις το καινούργιο, πρέπει η  σχέση σου με την παράδοση  να είναι ισχυρή και προπαντός αθώα…
Συνοδοιπόροι τους σε αυτό το εγχείρημα οι εκλεκτοί Ψαραντώνης και Ψαρογιώργης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ – ΨΙΜΥΘΙΕΣ
Συμμετέχουν: Δ.Σγουρός, Φ.Βαμβουκάκης, Αντ. Φραγκάκης, Χ.Φασουλάς – Μ. Θεοχαράκης, Μ. Κουνάλης, Γ.Μπαμπάτσης, Γ.Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Μπ.Θεργιάκης, Γ.Μαράβας, Μιχ. Καλλέργης

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ – ΟΝΕΙΡΟΠΑΛΕΜΑ
Η δισκογραφική δουλειά που κρατάτε στα χέρια σας είναι το απόσταγμα της 8ετους συνεργασίας μας. Τα τραγούδια μας “γεννήθηκαν” μέσα στα χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν την τελική τους μορφή. Ελπίζουμε να τα αγαπήσετε όπως εμείς και να σας κρατήσουν όμορφη συντροφιά ακούγοντάς τα. Χωρίς τη βοήθεια των φίλων και συνεργατών μας δεν θα κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα… με άλλα λόγια το «Ονειροπάλεμα» δεν θα έβρισκε το δρόμο του.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τις οικογένειές μας, όλους τους μουσικούς που συμμετείχαν, τους στιχουργούς που έντυσαν τις μελωδίες μας με τους όμορφους στίχους τους, τη δισκογραφική εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον» για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και όλους τους φίλους μας που πιστεύουν σ’ εμάς και μας στηρίζουν σε κάθε μας βήμα μικρό ή μεγάλο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΑΛΗΣ – ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ
Κυκλοφόρησε!! Δημήτρης & Μιχάλης Κουνάλης «Ένα φεγγάρι» σε στίχους Γιώργη Καράτζη, Κώστα Μανουρά (Προσφύρη) και Δέσποινα Σπαντιδάκη
Συμμετέχουν Μιχάλης Ι.Κουνάλης, Νικόλας Καράτζης.
Κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον»

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ – ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ – ΑΜΑΛΑΓΟ

Έχοντας περάσει 12 χρόνια (2007) από το προηγούμενο CD και 17 χρόνι (2002) από το πρώτο μου CD, με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω τα νέα μου τραγούδια. Ερμηνεύουν ο Κώστας Σαριδακης και ο Γρηγόρης Σαμολης, δύο νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες και πολλά υποσχόμενοι στη μουσική μας παράδοση, που εκτός από το ταλέντο, τους διακρίνει μια ευγένειακαι μια σεμνότητα. Μας τιμά με την συμμετοχή του ο Γιώργος Παπαδάκης, και τον ευχαριστώ για την στήριξη του στις (μουσικές μου ανησυχείες) όλα αυτά τα χρόνια. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνεργασία μας με τον Μιχάλη Λουλακη που έχει (ντύσει) με στίχους τα περισσότερα τραγούδια του CD, όπως και για τον Χρήστο Λουλακη και την Δέσποινα Σπαντιδακη, που όλοι μαζί έχουν συνδράμει γι αυτό το αποτέλεσμα. Θα ευχαριστήσω τον φίλο μου Δημήτρη Ζωγραφακη πού όλα αυτά τα χρόνια σε ότι και να χρειαστώ είναι πάντα δίπλα μου. Για τον Μανόλη Κριτσωτακη θα πω ότι και σαν άνθρωπος και σαν μουσικός είναι χαρισματικός. Να ευχαριστήσω τούς ηχολήπτες και στα τρεία στούντιο για την επιμέλεια του ήχου …Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Δισκογραφική εταιρεία «Αερακης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον» για την ποιότητα και την άψογη συνεργασία μας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΤΩΡΟΣ (ΑΓΚΟΥΤΣΑΚΑΣ) – ΣΕ ΧΙΛΙΕΣ ΒΙΟΛΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΑΝΗΣ

Κάποιοι ζητούνε να τους πω το βιογραφικό μου,
μα ένα χαλίκι στα πολλά είναι και το δικό μου.
Με πρίκες, βάσανα, καημούς και μ’ άσκοπο αγώνα,
μοιάζει μαθώς τση ζήσης μου περίπου η εικόνα.
Από κοπέλι ντάκαρα να βγάνω μαντινάδες
πέτε το κληρονομικό που ‘χουν οι μπουνταλάδες.
Την αλφαβήτα έμαθα που λένε κούτσι κούτσι,
γιατί δεν είχα αμυαλό στην κεφαλή κουκούτσι.
Δύσκολα χρόνια παιδικά, πολυμελής φαμίλια
γονείς και έντεκα παιδιά κι η φτώχια ως τα χείλια.
Ο κύρης μου μού μήνυσε γράμματα γη σκαλίδα,
προτίμησα το δεύτερο μα προκοπή δεν είδα.
Μετάνιωσα τα γράμματα που τ’ άφησα στη μέση,
γιατί φτερά στο πνέμα μου θαν είχανε προσθέσει.
Σκαλίδα, φτυάρι και γκασμά, τσαπράζι και μπετόνι
κλάδευγε, σκάβε, μάλαζε, φύγαν πενήντα χρόνοι.
Ξεκούραζα τσι γέρους μου ‘σαμε που στέρεψα ντους,
γέρασα και τ’ αδέρφια μου γυρένε τη δουλειά τους.
Έχω παράπονο του Θιου που πίστεψα σ’ εκείνο,
στσι κόπους μου ανταμοιβή μια μέρα πως θα βρίνω.
Έλεγα θα ξεκουραστώ, να δω μιαν άσπρη μέρα
μα ‘ρθαν οι άσωτοι υγιοί κι άλλους καημούς μου φέρα.
Η κοινωνία γαλανό που ‘γραφα θώρειε μαύρο
και κουτσουριάσαν στη γωνιά σκουπόξυλο τον Σταύρο.
Γεννήθηκα, μεγάλωσα, γέρασα μοναχός μου
κι η συγγραφή τση σάτιρας, μοναδικός σκοπός μου.
Κάνω τσι άλλους να γελούν κι εγώ που υποφέρω
‘πο που το γέλιο κι η χαρά πηγάζουνε δεν ξέρω.
Ανάθεμά σε, μπρε σεβντά, και πως τα καταφέρνεις
και δίχως να φυσάς κλαδί το νου τ’ αθρώπου παίρνεις.
Αν θες να κάνεις τη ζωή σου εύκολη, κάνε δύσκολη τη ζωή των άλλων.
Μα κάτεχε πως η πιο σημαντική οδός τση ζωής είναι η οδός τση τιμής.
Αν τα ‘χεις όλα και δεν έχεις τιμή,
δεν έχεις τίποτα…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ – ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΟΥ
Ο Αντώνης Μαρτσάκης, κρατώντας τη φλόγα της Κρητικής μουσικής αναμμένη, μετά από 2 περίπου χρόνια μας παρουσιάζει την έκτη κατά σειρά δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Μικρή μου λεμονιά μου”.
Ο τίτλος του δίσκου προήλθε από τις ‘Σκοινιώτικες κοντυλιές ή Μανάς’, το γνωστό τραγούδι σε όλους πλέον «Μικρή μου λεμονιά μου».
Ο δίσκος αυτός, όντας πολυσυλλεκτικός, “περιπλανιέται” γύρω απ’ όλη την Κρήτη και μας χαρίζει εκτός των άλλων ένα παλιό σκοπό, τον “Πρώτο Λουσακιανό” που βγαίνει δισκογραφικά στο φως για πρώτη φορά μιας και ο Αντώνης Μαρτσάκης πάντα αναζητά με πολύ ζήλο τέτοιου είδους σπάνια κομμάτια διασώζοντάς τα .
Ο δίσκος ξεκινάει μ’ ένα επιβλητικό Ριζίτικο -όπως άλλωστε ξεκινούν και τα γλέντια στη Δυτική Κρήτη- και κλείνει μ’ ένα ‘ερωτικό – ιδιαίτερο ’ Ριζίτικο.
Η παρουσία νέων τραγουδιών στον δίσκο, επιβεβαιώνει ότι η Κρητική μουσική είναι ‘ζωντανή’ και συνεχώς γεννά νέους σκοπούς που ήρθαν για να μείνουν στο χρόνο.
Εκτός από τους μόνιμους συνεργάτες του Αντώνη Μαρτσάκη που τον συνοδεύουν πιστά στις ζωντανές του εμφανίσεις (Νίκος Μαρεντάκης, Κανάκης Κοζωνάκης, Χαράλαμπος Πιτροπάκης), οι συνεργασίες του Αντώνη Μαρτσάκη στο δίσκο με νέους αλλά και καταξιωμένους μουσικούς, είναι κάτι που δεν πρέπει να προσπεράσουμε.
Στο κομμάτι με τίτλο ‘Ελιώτικος συρτός’ συμμετέχει με το τραγούδι του ο πρωτοεμφανιζόμενος δισκογραφικά Στρατής Σκαράκης και στο κομμάτι με τίτλο “Να μου μιλείς στσ’ αγκάλες σου”, ο Μιχάλης Κονταξάκης συμμετέχει με το ιδιαίτερο παίξιμό του στο μαντολίνο. Τέλος, ο Νίκος Στρατάκης έδωσε τη δική του ιδιαίτερη πινελιά στα κομμάτια παίζοντας κοντραμπάσο.
Οι στίχοι γεννήθηκαν από πολλούς δημιουργούς οι οποίοι εμπιστεύτηκαν στον Αντώνη Μαρτσάκη την ερμηνεία τους. Αυτοί είναι οι : Γιάννης Βάρδας (Λυραρογιάννης) , Γιάννης Μαρτσάκης, Γιάννης Ξυδιανός,  Σπύρος Πανηγυράκης, Ζαχαρίας Παπαδάκης, Χαράλαμπος Πιτροπάκης, Θεόδωρος Ρηγινιώτης, Γιάννης Σημαντήρης, Βαγγέλης Ταξιδευτής και Θεόφιλος Χριστουλάκης.
Κρατάτε στα χέρια σας, ή έχετε στους υπολογιστές σας και στα κινητά σας το νέο δίσκο του Αντώνη Μαρτσάκη. Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε τις ιστορίες του. Τις ιστορίες των τραγουδιών.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗΣ – ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ
Γιώργης Στιβακτάκης: Λύρα – τραγούδι
Χρήστος Στιβακτάκης: Λαούτο κρητικό και νησιώτικο, τζουράς, μαντολίνο, βιολί, γιουκαλίλι, κρουστά
Αντώνης Λαζανάκης: κιθάρα

Νίκος Γ.Στιβακτάκης: ασκομαντούρα, σφυροχάμπιολο, κλαρίνο, κρουστά
Μουσική: Γιώργης Στιβακτάκης
Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη (6, 10 παραδοσιακοί, 13 α) Δέσποινα Σπαντιδάκη β) Παραδοσιακός)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΚΟΚΟΚΑΛΟΣ – Η ΦΩΘΙΑ

Μουσική: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη, Γιώργης Τριβιζάκης

Με πολύ χαρά σας παρουσιάζω την πρώτη δισκογραφική μου δουλειά με τίτλο «Η φωθιά». Μια φωθιά που καίει μέσα μου από την ηλικία των 7 ετών όταν έπιασα για πρώτη φορά στα χέςρια μου τη λύρα. Τότε δε φανταζόμουν ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να δημιουργώ δικά μου τραγούδια. Πλέον, φθάνοντας στα 26 μου, αισθάνομαι περήφανος και ιδιαίτερα συγκινημένος που ήρθε αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους συντελεστές αυτής της δημιουργίας αρχικά, την Δέσποινα Σπαντιδάκη που τα έργα της και η πορεία της έχουν δείξει την καλλιτεχνική της παρουσία, η Δέσποινα διακρίνεται για το εξαίρετο ήθος και την αγνή αξιοπρέπεια τα οποία γνώρισα μπαίνοντας στο σπιτικό της. Δέσποινα, να έχει ο Θεός καλά εσένα και την οικογένειά σου. Επιπλέον, ευχαριστώ τους μουσικούς που πλαισίωσαν τα τραγούδια και έβαλαν και αυτοί τη μουσική τους πινελιά. Τέλος, ευχαριστώ τον ακούραστο Μιχάλη Μαυράκη για την επιμέλεια του ήχου, το Δημήτρη Ψυλλάκη για τις όμορφες φωτογραφίες και την χαρισματική Ειρήνη Σαριδάκη για την δημιουργία της μακέτας. Η «σπίθα» της φωθιάς ξεκίνησε από τον πάντα γελαστό μου φίλο και συνεργάτη, Γιώργο Τριβιζάκη. Δε θα μπορούσα παρά να τιμήσω τη μνήμ του, αφιερώνοντας του την πρώτη προσωπική μου δουλειά που ονειρευόταν παρέα.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΓΙΩΡΓΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΖΕΡΒΑΚΗ – ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΖΑΦΕΙΡΙ + 7 LIVE ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Στο «Κεχριμπάρι και ζαφείρι» συναντιούνται δύο γενιές τραγουδιού. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ένας ζωντανός μύθος της κρητικής παράδοσης, ερμηνεύει τραγούδια που έγραψε γι αυτόν ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, από τους πιο αντιπροσωπευτικούς νέους συνθέτες/τραγουδιστές που ανανεώνουν το μουσικό ιδίωμα.

Ο Ανωγειανός Βασίλης Σκουλάς, πάντα ανήσυχος και ανοιχτός στο καινούργιο, βρήκε στον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, έναν πολύτιμο συνεργάτη με τον οποίο συνεργάζεται στενά εδώ και χρόνια, σε εμφανίσεις και τώρα στη δισκογραφία με την ολοκληρωμένη δουλειά «Κεχριμπάρι και ζαφείρι».

Ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει εννέα καινούργια τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη, με στίχους της Φρόσως Πατρομανωλάκη, του Γιάννη Μποτονάκη, του Πάνου Δημητρόπουλου και του ίδιου του συνθέτη.

Τραγούδια που γεφυρώνουν ελπιδοφόρα το χτες με το σήμερα, σε ένα σύνολο που ακούγεται φρέσκο και κλασικό συνάμα, προτείνοντας μια νέα αισθητική προσέγγιση στο κρητικό τραγούδι.  

Ο Βασίλης Σκουλάς, ερμηνευτής σπάνιας ευαισθησίας, μοιάζει να μας ταξιδεύει με κάθε συλλαβή του στα πιο λυρικά τοπία μιας μουσικής που μοιάζει να υπήρχε από πάντα. Στιβαρός και τραχύς, σαν το κρητικό τοπίο, γεννάει μοναδικά συναισθήματα με κάθε του λέξη.

Για τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη αυτή είναι ακόμα μια ονειρεμένη συνεργασία μετά από την προηγούμενη δουλειά του, τον «Κρητικό Ορίζοντα» που τραγούδησε νέα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «τον σπουδαιότερο σύγχρονο Κρητικό τραγουδιστή».

Πριν δύο χρόνια έγινε πανελλήνια γνωστός, με το συγκινητικό τραγούδι «Να σταθώ στα πόδια μου», που έγραψε και τραγούδησε μαζί με το Λεωνίδα Μπαλάφα.

Στο «Κεχριμπάρι και ζαφείρι» εκτός από τα νέα τραγούδια, περιλαμβάνονται και εφτά live ηχογραφήσεις, από τις κοινές εμφανίσεις των δυο τους, που κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστούν εδώ, ολοκληρώνοντας την μοναδική τους χημεία.

Όπως γράφει και ο Βασίλης Σκουλάς στο ένθετο του cd:  «Θέλω να πιστεύω ότι έχουµε µπροστά µας και άλλη κοινή πορεία γιατί πάνω από όλα είµαστε καλή παρέα».

Για να συμπληρώσει ο Ζερβάκης: «Στο Βασίλη Σκουλά βρήκα αρκετές απαντήσεις σε ερωτήµατα που µε ταλαιπωρούσαν καιρό, κάποτε θα γράψω πιο πολλά γιατί θαρρώ πως δε φτάνουν τόµοι ολόκληροι να περιγράψω πως νιώθω και το ευχαριστώ το περιορίζει».

To cd «Κεχριμπάρι και ζαφείρι» κυκλοφορεί από τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι Αεράκης

ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΛΙΑΔΑΚΗΣ / ΣΤΟΝ ΙΜΕΡΟ ΤΣ’ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Τζουλιαδάκη
Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη

Φιλική συμμετοχή: Μιχάλης Κουνάλης, Γιώργος Στρατάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ – ΕΠΕΛΑΣΗ

Οι αδελφοί Στρατάκη με σεβασμό και αγάπη για την μουσική του τόπου τους, ακολουθώντας πιστά το πηγαίο μουσικό ένστικτο τους, δημιούργησαν μια νέα μουσική πρόταση – άποψη, και την «κλείδωσαν» δισκογραφικά με τον τίτλο  «ΕΠΕΛΑΣΗ«.

Ξεκινώντας δισκογραφικά από το 2012, έχουν δημιουργήσει τρεις δισκογραφικές ομαδικές δουλειές («7 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ«, «ΤΟ ΚΟΠΕΛΙ ΚΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ«, «ΔΙΚΤΑΜΟ ΚΑΙ ΝΕΡΑΝΤΖΙ«), και ενδιάμεσα άλλες δυο προσωπικές δισκογραφίες του Νίκου ΣτρατάκηΑΝΑΣΑ«, «ΝΕΡΟ ΚΙ ΑΛΑΤΙ«), καταλήγοντας στο σήμερα 17/12/2018 και μέσα σε 6 χρόνια, να κάνουν την «ΕΠΕΛΑΣΗ» τους, με αυτήν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά.

Ο τίτλος θέλει να τονίσει τον συνεχή και χωρίς ενδοιασμούς «αγώνα» τους στην μουσική αρένα, υποστηρίζοντας σταθερά τις μουσικές τους απόψεις όλα αυτά τα χρόνια.

Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια που ερμηνεύουν η Βούλα  ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης  σε μουσική του Νίκου & Γιώργου Στρατάκη και της Βούλας Στρατάκη, και σε στίχους της Δέσποινας Σπαντιδάκη, της Ηλιάνας Λυκούδη , της Κωνσταντίνας Ματζαράκη, του Νίκου Στρατάκη και σε ποίηση του Σταύρου Τζανή.  Επίσης περιέχει σε διασκευή τα παραδοσιακά τραγούδια «ΚΑΝΕΛΟΡΙΖΑ» όπως συναντάται στην Κρήτη και το «ΣΑ ΘΕΛΕΙΣ» σε παραδοσιακή μουσική – στίχοι Καλύμνου

Ο δίσκος «ΕΠΕΛΑΣΗ» κυκλοφορεί από την VOREIOS ANEMOMILOS  – NORTHENPINWHEEL που αποτελεί μία νέα δισκογραφική πρόταση στο χώρο της μουσικής.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο Sierra στην Αθήνα με ηχολήπτη τον Γιώργο Καριώτη, ενώ οι ηχογραφήσεις για το 4 μουσικό κομμάτι (Ελιά), και το 7 μουσικό κομμάτι (Το γέλιο σου), έγιναν στο στούντιο Άστρα στο Ηράκλειο Κρήτης, με ηχολήπτη τον Κώστα Μαρκάκη. Η μίξη και το mastering του ήχου έγιναν από τον Χρήστο Ζορμπά στο στούντιο sierra στην Αθήνα.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Συρογιαννόπουλου, ενώ την όλη εικαστική επιμέλεια – δημιουργία του CD, ανέλαβε η foamcastle by Sarah Schaumburg.

Έπαιξαν οι Μουσικοί

Λύρα: Στρατάκης Γιώργος, Λαούτο, τζουρά, δοξάρια: Στρατάκης Νίκος, Κρουστά: Στρατάκης Μανώλης, Βιολί: Γάσιας Δημήτρης, Πνευστά: Μακρής Γιώργος, Κιθάρα: Ζωγραφάκης Δημήτρης, Κόντρα μπάσο: Χατζάκης Αλέξανδρος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ – ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ «ΝΥΝ & ΑΕΙ» (LIVE) 2 CD

Όταν παντρεύονται η παράδοση με τη νιότη και το μερακλήκι με το αίσθημα ευθύνης του καλλιτέχνη, τότε η συνέχεια της μουσικής μας υπόστασης δείχνει να περπατά σε στέρεα χώματα.
Το αίσθημα της καλλιτεχνικής ευθύνης είναι εμφανές στο Λευτέρη και τον Μανούσο Καλλέργη και τούτο δείχνουν η δεξιοτεχνία, το μερακλήκι και η μελωδία, που αναδεικνύονται με μεγαλοπρέπεια σε κάθε δισκογραφική τους δουλειά, μα και ζωντανή τους εμφάνιση.
Το ταλέντο τους είναι πηγαίο και μαρτυρά τα παραδοσιακά τους μουσικά ακούσματα. Και τώρα, ακόμη μια φορά, η παρούσα δισκογραφική τους παραγωγή, είναι αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής τους ανησυχίας που με ενθουσιασμό υπόσχεται ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον μέλλον.
Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο κατά την άποψή μου είναι η πολλά υποσχόμενη, καθαρή, κρυστάλλινη και βαθειά φωνή του Λευτέρη που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα στενά όρια της Κρήτης.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗΣ
Οι «Συμισάτορες » περιλαμβάνουν τραγούδια και μελωδίες γραμμένα απο τον ίδιο τον Νεκτάριο Κλωστράκη, αλλα και απο τα πιό ακριβά διαμάντια της Κρήτης, τα οποία τραγουδιούνται από φωνές πού κάνουν παρέα τις ζωές των Κρητικών αλλα και όλων των Ελλήνων σε οποιαδήποτε άκρη της γής και αν βρίσκονται!
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ
Μια ζωντανή ηχογράφηση, που περιέχει σκοπούς και τραγούδια από το μουσικό πλούτο της Κρητικής παράδοσης, συνθέσεις αξιόλογων συναδέλφων και δικές του, σε στιγμές γλεντιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΗΣ
Νέα τραγούδια, πολλοί ερμηνευτές και μουσικοί ανοίγουν την αυλαία σε σύγχρονους δρόμους της παραδοσιακής μουσικής έκφρασης. Τα ακούσματα και η εντρύφηση του Γιάννη σε ετερογενή μουσικά είδη, τον κάνουν να συνθέτει σε διαφορετικά μεταξύ τους μοτίβα. Τα περισσότερα τραγούδια είναι σε μουσική και στίχους του ίδιου…Άλλοι ερμηνευτές εκτός τον ίδιο με τους οποίους έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται είναι οι: Ψαραντώνης, Κωστής Αβυσσινός, Γιώργος Μανωλάκης, Σωτήρης Αλεξάκης, Βαγγελιώ Φασουλάκη, Μαρία Φασουλάκη, Νίκη Ξυλούρη, Αρμός, Ευγενία Δαμοβολίτη-Τόλη, Ελευθερία Πιρουνάκη, Αντώνης Φραγκάκης, Γιώτα Μιχαλέλη, Θαλένα Αβραμέα, Βασιλική Καληγιάννη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Μουσική: Γιώργος Μανωλάκης
Στίχοι: Μήτσος Σταυρακάκης
Μουσική στο track1 Ross Daly, Γιώργος Μανωλάκης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΜΜ. ΣΑΒΒΑΚΗΣ
Ένα ‘Αντάμωμα πνοής’ από τον Μιχάλη Σαββάκη που αποτελείται από εκλεκτούς και ξεχωριστούς καλεσμένους – φίλους – συνεργάτες του, που θα μας ξεσηκώσει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Παπαδάκη με τίτλο Βιώματα. Μια πολυτελή κασετίνα 4 CD με την φωνή του αηδονιού της Κρήτης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ -ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΥ Σύνθεση Κώστας Νικολόπουλους, στίχοι Δημήτρης Αρβανίτης, ενορχήστρωση Κώστας Παπαγερίδης